Lähde: Dansukker
Tarvikkeet:
-tyhjiä lasipulloja
-kumikorkkeja
-mehumaija
-mahdollisimman iso kattila
-pulloihin sopiva suppilo
-keittiövaaka
(-iso keittokauha)
Huom! Mehustukseen tulee varata riittävästi aikaa, marjamäärästä riippuen mahdollisesti koko päivä! Mehustus kannattaa siis aloittaa jo heti aamulla. Pakastemarjat on hyvä nostaa huoneenlämpöön n. tunti ennen mehustuksen aloitusta, jotta marjat saa levitettyä marjakehikkoon.
1. Kaada marjat ja sokeri kerroksittain mehumaijan marjakehikkoon niin, että että alimmainen ja päällimmäinen kerros on marjoja tai hedelmiä. Marjat voi käyttää terttuineen, tarvittaessa nopeasti huuhtaistuina.
2. Sulje höyrymehustimen kansi tiiviisti. Anna veden kiehua pohjakattilassa 30–80 minuuttia eli kunnes marjat ovat vaalentuneet.
3. Ota ensimmäinen mehuerä n. 20 minuutin kiehumisen jälkeen kannuun ja kaada se takaisin marjojen päälle.
4. Valuta mehu kattilaan. Mehua ei pulloteta suoraan höyrymehustimesta, koska mehun voimakkuus ja sokeripitoisuus vaihtelevat ensimmäisen ja viimeisen valutuskerran välillä.
5. Kiehauta koko mehuerä nopeasti. Pullota mehu pestyihin ja kuumennettuihin pulloihin suppilon avulla, tarvittaessa keittokauhan avustuksella. Mehu kannattaa kaataa pulloihin suppilon laitoja pitkin, jottei mehu roisku. Täytä pullot aivan täyteen ja sulje korkit välittömästi. Säilytä viileässä.
Vinkit:
- Yhdestä marjakilosta saadaan noin 1 litra höyrymehua.
- Sokerin avulla mehu irtoaa marjoista paremmin ja saat enemmän mehua.
- Voit myös sekoittaa useampia marjalaatuja keskenään.
- Käytä mehun valutuskattilan mahdollisimman suurta kattilaa. Tällöin mehua kuumennettaessa ylikiehumisvaara pienenee. Liedelle palanut sokerimehu tulee poistaa mahdollisimman nopeasti liesiraapan avulla.
Sokerimäärä:
Musta- ja punaviinimarjat: 1 kg marjoja / 500 g taloussokeria
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti