lauantai 10. tammikuuta 2015

Unkarilainen makea leipä

Kalács on unkarilainen makea leipä, jota tarjoillaan yleensä aamiaisen yhteydessä voin ja itsetehdyn hedelmämarmeladin kera. Sen seuraksi sopivat kuitenkin loistavasti myös sulatejuusto ja salami - makea ja suolainen ovat mainio makukombinaatio! Lähde: ApróSéf

12 viipaletta
Raaka-aineet:
5 dl vehnäjauhoja
¼ pkt (10 g) tuorehiivaa
½ dl täysmaitoa
1 dl maustamatonta jogurttia
½ kananmuna
25 g voita
hyppysellinen suolaa
½ dl sokeria
1 sitruunan raastettu kuori
hyppysellinen vaniljasokeria
Kaakao-osa:
1½ rkl kaakaojauhetta
2 rkl vettä
Voiteluun:
½ kananmuna

  1. Murenna tuorehiiva kädenlämpöiseen maitoon ja anna hiivan liueta n. 10 minuutin ajan.
  2. Yhdistä kulhossa keskenään jauhot, hiivaneste, jogurtti, kananmuna, sulatettu voi, suola, sokeri, sitruunankuori sekä vaniljasokeri. Vaivaa taikinaa niin kauan, kunnes se on elastista ja kimmoisaa. Jaa taikina sitten kahteen osaan.
  3. Sekoita kaakaojauhe ja vesi keskenään tahnamaiseksi seokseksi ja vaivaa se toisen taikinapuolikkaan sekaan. Anna taikinapalojen kohota erillään toisistaan lämpimässä n. tunnin ajan.
  4. Kaulitse taikina samankokoisiksi levyiksi jauhotetulla alustalla. Nosta sitten tumma taikinalevy vaalean päälle ja kääri koko komeus rullalle. Nosta rulla saumapuoli alaspäin leipävuokaan kohoamaan vielä toisen tunnin ajaksi.
  5. Voitele leivän pinta kananmunalla ja paista uunissa 160°C:ssa keskitasolla 35-40 minuutin ajan, kunnes leivän pinnassa on kauniin ruskea väri. Kumoa leipä vuoastaan ja anna jäähtyä täysin ennen leikkaamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti