10 sämpylää
Taikinajuuri:
2½ dl maitoa
20 g tuorehiivaa
3 rkl (leipä)siirappia
2½ dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja
Taikina:
1 tl suolaa
~3½ dl vehnäjauhoja
2 porkkanaa raastettuna
½ dl rypsiöljyä
Pinnalle:
juustoraastetta tai siemeniä
- Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon hiiva. Vatkaa joukkoon siirappi ja vehnäjauhot. Sekoita tasaiseja ja anna muhia lämpimässä, kunnes juuri kuplii (30 minuuttia).
- Lisää juureen suola, kuoritut ja raastetut porkkanat, jauhoja ja tilkka öljyä. Alusta taikinaa ja lisää jauhoja sekä öljyä, kunnes saat kimmoisan taikinan, joka irtoaa kulhon reunoista.
- Leivo taikinasta heti 10 sämpylää uunipellille. Ripottele sämpylöiden päälle lopuksi juustoraastetta tai siemeniä. Anna sämpylöiden kohotoa leivinliinan alla kaksinkertaisiksi. Paista 225°C:ssa n. 15 minuutin ajan, kunnes sämpylät ovat kullanruskeita.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti