Itse käytin täytteessä suomalaisia tuoreita herkkusieniä, mutta vaihtoehtoisesti tilalla voi vallan hyvin käyttää mitä vain löytämiään sieniä, kuten kantarelleja, siitakesieniä tai vaikkapa säilöttyjä sieniä. Taikinaan käärimisen jälkeen fileen voi antaa vetäytyä vielä jääkaapissa vielä vaikkapa yön yli tiiviisti tuorekelmuun käärittynä, jolloin taikinapaketista tulee takuulla tasainen ja tiivis. Minä paistoin fileetä uunissa tasan 40 minuutin ajan, ja paistotulos oli täydellisen medium. Meillä filee Wellingtonin kera tarjottiin vihersalaattia, keitettyjä sokeriherneen palkoja, lohkoperunoita ja punaviinikastiketta. Herkullista! Lähde: Valio
6 hengelle
Filee:
1 kg naudan sisäfileetä
dijon-sinappia
mustapippuria
suolaa
Täyte:
3 salottisipulia
200 g sieniä
loraus valkoviiniä
1 rkl rakeista dijon-sinappia
kourallinen tuoretta persiljaa
Lisäksi:
1 pkt (100 g) serranokinkkua
1 pkt (500 g) esikaulittua voilehtitaikinaa
Voiteluun:
1 keltuainen
- Ota naudan sisäfilee huoneen lämpöön lämpenemään n. tunti ennen varsinaista valmistamista. Kuori ja silppua salottisipulit hienoksi. Hienonna sienet mahdollisimman hienoksi muruksi veistä tai esim. monitoimikonetta hyväksi käyttäen.
- Huuhtele ja kuivaa filee ja poista siitä ylimääräiset kalvot terävän veitsen avulla. Hiero fileen pintaan suolaa ja pippuria. Ruskista filee kauttaaltaan nopeasti runsaassa voissa pannulla ja nosta sen jälkeen liha pannulta leikkuulaudalle jäähtymään. Voit sivellä lihan pintaan halutessasi vielä hieman dijon-sinappia tulisuutta antamaan.
- Kypsennä salottisipulit kevyesti fileestä jäljelle jääneessä rasvassa pannulla. Lisää joukkoon sienimuru ja anna kypsyä niin kauan, että ylimääräinen neste haihtuu. Mausta seos lopuksi valkoviinillä ja dijon-sinapilla ja anna nesteen jälleen haihtua. Lisää lopuksi silputtu persilja ja anna täytteen jäähtyä pannulla.
- Levitä tuorekelmun päälle kinkkuviipaleet matoksi niin, että se tulee kattamaan fileen koko pinta-alan päädyt mukaan lukien. Levitä tämän jälkeen sieni-sipuliseos kinkkumaton päälle tasaiseksi kerrokseksi. Aseta filee koko komeuden päälle ja kääri tuorekelmua apua käyttäen tiiviiksi paketiksi. Huolehdi, että kinkku sulkee myös fileen päädyt. Anna paketin asettua jääkaapissa n. 20 minuutin ajan.
- Kaulitse voilehtitaikina n. ½ cm:n paksuiseksi koko fileen kattavaksi matoksi. Ota filee jääkaapista kelmupaketistaan ja aseta se taikinalevylle. Rullaa taikina fileen ympärille ja leikkaa ylimääräinen taikina irti. Sulje taikinasaumat ja nipistä fileen päätyihin jäävät taikinareunat tiiviisti yhteen.
- Asettele taikinoitu filee uunivuokaan saumapuoli alaspäin ja voitele se pinnalta kauttaaltaan kevyesti haarukalla vispatulla keltuaisella. Ylimäärätaikinasta voit taiteilla paketin pintaan vielä esim. lehtikuvioita, tai voit tehdä kuviointia taikinaan veitsen avulla. Pinnalle voi myös halutessaan ripotella vaikkapa siemeniä (esim. unikon- tai seesaminsiemeniä).
- Paista filee Wellingtonia 200°C:ssa uunin keskiosassa n. 40 minuutin ajan tai kunnes taikina on kauniin ruskea. Anna fileen vetäytyä uunista ottamisen jälkeen vielä n. 10 minuutin ajan ennen leikkaamista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti