sunnuntai 14. heinäkuuta 2013

Pyöröset


Pyöröset, tai niin kuin mummini sanoo - kukkoset, ovat Pohjois-Karjalasta kotoisin oleva perinneruoka, jotka sijoittunevat olomuotonsa ja makunsa puolesta pullan, sämpylän ja karjalanpiirakoiden välimaastoon. Mummini on kotoisin Ilomantsista, jossa hänen kotonaan karjalanpiirakoita tai näitä kukkosia leivottiin viikoittain arkiruoaksi. Palanen kansanperinnettä on nyt siis jälleen kerran omaksuttu ja dokumentoitu tulevaa varten.

25 kappaletta
Riisipuurotäyte:
3 dl vettä
2 rkl voita
2 dl puuroriisiä
8 dl täysmaitoa
suolaa maun mukaan
Mannapuurotäyte:
5 dl täysmaitoa
½ dl mannaryynejä
1 kananmuna
suolaa maun mukaan
Perunatäyte:
5 dl perunamuusia (keitettyjä perunoita, maitoa, suolaa, voita)

  1. Valmista mieleisesi puurotäyte yllämainituista aineksista tai pakkauksien ohjeiden mukaan. Riisipuurotäyte saa olla himpun verran vaille kypsää.

Taikina:
5 dl maitoa tai vettä
25 g tuorehiivaa
1 tl sokeria
1 tl suolaa
100 g pehmeää voita
2 dl grahamjauhoja
n. 8 dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja

  1. Lämmitä maito tai vesi kädenlämpöiseksi ja sekoita siihen isossa kulhossa murustettu tuorehiiva, sokeri, suola ja grahamjauhot. Vispaa taikinaan ilmaa puukauhan avulla ja anna taikinan kohota lämpimässä paikassa liinalla peitettynä n. puolen tunnin ajan.
  2. Alusta taikinaan loput jauhot ja pehmeä voi, loppua kohden puoli desiä jauhoja kerrallaan kunnes taikina alkaa olla kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista ja kädestä. Kohota taikinaa vielä puolen tunnin ajan.
  3. Alusta taikinaa vielä hieman jauhotetulla leivinalustalla ja kieritä se pötköksi. Leikkaa taikinasta pienehköjä palasia ja pyöritä niistä pallosia kämmenen ja jauhotetun leivinalustan välissä. Painele palloset littanammiksi ja asettele leivinpaperoidulle uunipellille kohoamaan n. 15 minuutin ajaksi. Pellille mahtuu aina 12 pyöröstä.
  4. Kasta esim. pienehkön lasin pohja jauhoihin ja paina sillä syvennys kuhunkin pyöröseen. Täytä syvennykset täytteellä. Paista pyörösiä uunissa 225°C:ssa n. 15 minuutin ajan.
  5. Voitele valmiit pyöröset voisulalla ja tarjoa esimerkiksi munavoin kera.

Taikinan pyörittäminen

Taikinan leikkaaminen

Taikinapallojen kohotus

Syvennysten teko

Täytteen laitto

Uunivalmiit pyöröset

Valmiit pyöröset odottamassa syöjäänsä

10 kommenttia:

  1. Edelllinen poikaystäväni suku oli myös karjalasta. Aina kun menimme kylään oli pöydässä pyörösiä, itse rakastuin pyörösiin ensi haukkauksella. Olen koettanut etsiä pätevää reseptiä jo pidemmän aikaa, mutta uskon onnistuvani tällä reseptilla !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, jos tykkäät! Eihän näiden tekeminen olekaan pullan leipomista kummempaa touhua, joten toivottavasti lopputuloksesta tulee toivotunlainen.

      Poista
  2. Kiitos hyvästä ohjeesta, helppo tehdä ja nautinnollista syödä..

    VastaaPoista
  3. Kiitos hyvästä ohjeesta, helppo tehdä ja nautinnollista syödä..

    VastaaPoista
  4. Oma suku pohjois-karjalasta ja meillä käytetään sanaa pyörö enemmän. Mutta nyt kun löytyi selkeä ohje ei tarvitse odotella juhannusta ja joulua, jotta saa tuoreita pyöröjä

    VastaaPoista
  5. Terveisiä Ilomantsista ! Kukkosia rupeamassa leipomaan 😊teen taikinan pääosin hiivaleipäjauhoista, vähän vehnäjauhoja ja riisipuuro täyteen yleensä, mannapuuroa en ole koskaan käyttänyt ja minä laitan puuron pullan päälle ilman syvennyksen tekoa, äidiltä opittu👍Herkkua ovat ja nopeat tehdä

    VastaaPoista
  6. Helpointa kaulia taikina pellille ja levittää perunamuusi/riisipuuro päälle. Saa leikata sitten oman nälän kokoisia paloja. Päälle juustoa tai sienisalaattia, kyllä maistuu!

    VastaaPoista
  7. Tein pyöröjä mannapuurotäytteellä. Taikinaan laitoin grahamjauhojen tilalle kaurajauhoja, reilu puoli desiä hiivaleipäjauhoja ja loput vehnäjauhoja. Taikinan rakenne ihana ja pehmeä. Äitini kotoisin Laatokan pohj.puolelta eli pyöröiksi näitä kutsui. Hyvää oli.

    VastaaPoista
  8. Voiko tehdä taikinan leipäkoneella

    VastaaPoista