Ukkini ollessa n. 10- tai 11-vuotias (1943-1944) hän lähti opiskelemaan oppikouluun Joensuuhun, jonne oli Liperistä matkaa parisenkymmentä kilometriä. Siellä hän asui viikot muitten poikien kanssa asuntolassa, jossa ruokaa laittoi ja hääräsi talon omistava mummeli. Aina kotoa Liperistä lähtiessään ukki sai omalta äidiltään matkaan mm. maitopäilärin, leipää ja voita. Tuohon aikaan leivän kuivuessa sitä ei suinkaan heitetty pois, vaan ukkini laittoi siitä itselleen illalliseksi mururessiä. Tätä kautta kyseinen ruoka periytyi omankin äitini lapsuuden ruokapöytään 60-luvulle aina silloin tällöin, kun mummi ei sattunut olemaan ruokaa kotona laittamassa.
Kuvassa näkyvä ressi on mummini laittamaa, joka ainakin minulle, ennen mururessiä maistamattomalle nälkäiselle, maistui mitä parhaiten. Pelkästään kuivasta leivästä, voista ja maidosta voi myös saada aikaan yllättävänkin hyvää ruokaa.
5 hengelle
Raaka-aineet:
2 l kuivaa leipää (2/3 vaaleaa leipää ja 1/3 tummaa leipää)
50 g voita
3 dl kevyt- tai täysmaitoa
- Sulata voi kattilassa. Sekoita joukkoon kuivat leivänpalat ja hämmentele kuumassa kattilassa niin kauan, että voi imeytyy.
- Lisää joukkoon vähitellen maitoa, niin että leipä pehmenee, muttei kuitenkaan mössöönny. Tarjoa mururessi välittömästi lämpimänä suolakurkun ja kylmän makkaran kanssa.
Huippuresepti! Suolaa pitää olla kanssa. Saatan panna myös pikkusen kermaa. Kiitos!
VastaaPoistaItse teen useammin veteen kuin maitoon ja omasta mielestä on ainakin yhtä hyvää.
VastaaPoistaMururessi saa töpöttämään.
VastaaPoista